Translate

miercuri, 1 mai 2013

Mari arhitecti, sau o "farima" din Barcelona

Imi doream sa scriu despre arhitecti cunoscuti, sau despre decoratori care, din devotament pentru meseria lor, din dorinta de a lasa ceva in urma, au avut un cuvint de spus celorlalti, si-au pus "amprenta". SI CEL MAI IMPORTANT ca nu au facut-o DIN OBLIGATIE. Dar m-am oprit, si asta pentru simplu fapt ca am realizat ca in aceasta seara joaca BARCA, si m-am intrebat citi stiu de Gaudi     ( Antoni Gaudi i Cornet ), sau citi au auzit de Casa Batllo sau vestita catedrala dedicata Sfintei Familii ( Sagrada Familia ).
Pai, sa scriu, ca sa stie lumea.Cea dornica de cunoastere, cea interesata de frumos, sau pur si simplu plictisita, dar blazata,  care "butoneaza" un smartphone si, spre uimirea tuturor, nu joaca ceva.


Bacelona sau de ce nu METROPOLA LUI GAUDI
Cartierele medievale, bine conservate, coplesitoare prin nobletea si prestigiul lor secular, sfideaza inca trecerea timpului, convetuind in deplina armonie cu arhitectura moderna, surprinzatoare, valoroasa.
Unul dintre cele mai elegante bulevarde este Passeig de Garcia, artera care expune privirii avide de FRUMOS URBAN doua dintre cladirile incomparabilului Antoni Gaudi - Casa Batllo si Casa Mila.













 Casa Batllo


Unul dintre farmecele de necombatut ale marelui oras este uluitorul sau tezaur arhitectural ( partea frumoasa ca este si pastrat ).Barcelona evului mediu inseamna printre altele cartierul gotic cu a sa spectaculoasa PLACA DEL REI, biserici, palate, case si capele.Nu trebuie ratate manastirile Santa Maria de Pedralbes si Sant Pau del Camp.Iar pentru cunoscatori Carrer Montcada cu palatele sale nobile.
Un traseu incintator iubitorilor de arta din patrimoniul metropolei catalane trebuie sa includa si Museo Picasso, care are expuse lucrari mai putin cunoscute ale celebrului pictor, sau Muzeul National de arta al Cataloniei.Interesant este si muzeul de arta conteporana dar si cele citeva capele romanice.

Insa cea mai de seama atractie barceloneza este aleasa in fiecare an de peste 2 milioane de turisti 
( generatiile urmatoare vor scrie acelasi lucru si despre faimoasa - pt noi - CATEDRALA A NEAMULUI, sau MINTUIRII NEAMULUI ...oare nu trebuie sa o facem si mai mare ca sa fim mintuiti  ? ).
"Aceasta catedrala, odata terminata, va fi recunostinta mea fata de Sfinta Familie, care m-a sprijinit sa realizez tot ceea ce mi-am propus", marturisea Gaudi, creatorul ei.
Epopeea a inceput in 1866, cind arhitectul Josep Bocabella Verdaguer, a initiat promovarea unui templu spiritual dedicat Familiei Sacre.Prin donatii, in 1877, a fost cumparat terenul destinat viitoarei catedrale, a carei constructii a inceput in anul 1882.Arhitectul Francisco Villar, care conducea lucrarile, a fost pur si simplu cuprins de depresie, realizind ca proiectul il depasea, asa ca dupa numai un an, lucrarea i-a fost incredintata arhitectului modernist Gaudi, care avea doar 31 de ani.Acesta si-a dedicat viata monumentului, schimbind mult planurile originale si forma cladirii.
Odata terminata, La Sagrada Familia va avea numeroase turnuri reprezentindu-i pe apostoli si pe cei patru evanghelisti.Turnul dedicat Fecioarei Maria se va ridica deasupra absidei, iar turnul central, cel al lui Isus, va purta o cruce uriasa.Prima fatada, orientata spre est este cea a NASTERII, iar pe partea opusa se afla fatada PATIMILOR.Cea a SLAVEI, la care se lucreaza cel mai mult este ascunsa sub elemente arhitecturale si arcade.Inaltimea catedralei este de 170 m, cu un metru mai mica decit dealul de linga Barcelona, caci Gaudi spunea ca lucrarea sa nu trebuie sa fie mai mare decit aceea a Domnului
 
Aceasta imensa cladire in stil neocatalan, impresionanta si coplesitoare in ornamente este si astazi in lucru si va fi terminata, spera o intreaga omenire, in 2020.
Asadar, acest Gaudi a avut un cuvint de zis si ca drept urmare a fost copiat sau, ca sa spun mai frumos, a influientat pe multi in multe domenii.Inclusiv decorarea interioarelor, exemplificind aceste informatii prin urmatoarele imagini:
 
IN CURIND PIESE DE EXCEPTIE PE MAGAZINUL ONLINE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu