Translate

duminică, 5 mai 2013

Imaginea marcii sau arta in folosul advertisingului

Inca din cele mai vechi timpuri si ma refer la acele timpuri in care s-a "descoperit" ca o imagine bine aleasa, cu un mesaj clar conturat poate vinde un produs, minti iscoditoare au incercat sa se apropie de "sufletul" viitorilor clienti. Si au inceput sa foloseasca imagini "lucrate manual", care clar erau mai "calde" decit o fotografie (  si nu exista nici fotoshopul  ),  "gidilind" intelectul targetului tinta, sau a unei parti din el.




Poti sa umple mii de pagini cu astfel de exemple, eu limitindu-ma la doar aceste 2     ( chiar daca nu sunt cele mai reprezentative ).

Pe masura ce timpul a trecut, au aparut opere ( si nu gresesc daca le numesc astfel ) tot mai elaborate, executate de diversi artisti, care nu s-au sfiit sa cistige bani din aceasta activitate.Un exemplu este cel prezentat, aparut in anii 50, realizat in ulei si in care incep sa se regaseasca influientele moderne.

De fapt am incercat, folosindu-ma de acesta introducere, sa aduc in discutie unul dintre cei mai mari artisti, care s-a pus in slujba advertising-ului inca de la inceputul secolului trecut, realizind extraordinare opere de arta, chiar daca "scopul" acestora era pur comercial.
Este vorba de Alfons Maria Mucha (24.7.1860-14.7.1939), cunoscut în limba engleză ca Alphonse Mucha. Pictor ceh, unul dintre cei mai de seama reprezentanti din stilului Art Nouveau şi artist decorator,cunoscut cel mai bine pentru stilul său distinct. El a realizat mai multe picturi, ilustratii, reclame, cărţi poştale, desene şi modele.
Alphonse Maria Mucha s-a născut în oraşul Ivančice , Moravia (în prezent Republica Cehă). Cântând in biserica si-a facut studiile in liceul din capitala Moraviei de Brünn (prezent Brno), desenul fiind principalul hobby al său încă din copilărie. El a lucrat ca pictor decorativ in Moravia, pictand in cea mai mare parte decoruri de teatru. În anul 1879, s-a mutat la Viena pentru a lucra pentru o companie de teatru vienez, în acelasi timp sporidu-si educaţia artistică. Atunci când un incendiu a distrus afacerea angajatorului său în anul 1881 s-a întors în Moravia, facand pictura decorativa şi portrete. Contele Karl Khuen de Mikulov l-a angajat pe Mucha sa decoreze Castelul Hrušovany Emmahof cu picturi murale, fiind totodata de acord să "sponsorizeze" formarea lui Mucha, la Academia de Arte Frumoase din Munchen .


Mucha sa mutat la Paris în anul 1887, şi si-a continuat studiile la Académie Julian şi Academia Colarossi . În plus faţă de studiile sale, el a lucrat la producerea de ilustraţii şi reviste de publicitate. De Crăciun in 1894, Mucha a mers într-un magazin de imprimare pentru realizarea unui poster publicitar nou pentru o piesă de teatru cu Sarah Bernhardt , cea mai faimoasa actrita din Paris, la Théâtre de la Renaissance pe bulevardul Saint- Martin. Mucha s-a oferit voluntar pentru a realiza litografia posterului în termen de două săptămâni, şi la 1 ianuarie 1895, reclama pentru jocul Gismonda de Victorien Sardou a fost postat în oraş,si a atras atentia.Bernhardt a fost atât de mulţumita de succesul acestui prim poster că ea a început un contract de şase ani cu Mucha.

Mucha a realizat o multime de tablouri, postere, reclame, şi ilustraţii de carte, precum şi proiecte pentru bijuterii, covoare, tapet, şi seturi de teatru, iar ceea ce a fost numit iniţial Stil Mucha, a devenit ulterior cunoscut sub numele de Art Nouveau (în franceză arta "pentru noi"  ).   


  







Expozitia Universala din 1900 de la Paris face ca "stilul Mucha" sa devina important pe plan internaţional, acesta declarind: "Cred ca Expozitia Universala a făcut unele schimbari, aducind o contribuţie importanta  valorilor estetice în artă şi meserii ". 

Totodata, el declara că arta a existat doar pentru a comunica un mesaj spiritual, şi nimic mai mult; incercind prin aceste cuvinte sa ascunda frustrarea de a castiga faima in arta comerciala, atunci când, de fapt, cel mai mult dorea să se concentreze pe alte proiecte artistice de anvergura si mult mai importante.
Valul în creştere a fascismului în timpul anilor 1930 a dus ca lucrările lui Mucha, precum şi naţionalismul lui slav, sa fie denunţat în presă ca fiind "reacţionar". Când germanii si-au mutat trupele în Cehoslovacia în primăvara anului 1939, Mucha a fost printre primele persoane care au fost arestate de Gestapo . În timpul interogatoriului său, artistul s-a imbolnavit de pneumonie.A murit la Praga, la 14 iulie 1939, de o infecţie pulmonară, şi a fost îngropat în cimitirul Vysehrad .



IN CURIND LUCRARI ORIGINALE SEMNATE MUCHA PRECUM SI ALTE ARTICOLE DE ARTA COMERCIALA VOR PUTEA FI ACHIZITIONATE DE PE MAGAZINUL ONLINE
sau  
MAGAZINU' CU DETOATE - PIATRA NEAMT, STEFAN cel MARE 7 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu