Translate

luni, 27 mai 2013

Masina de scris - o inventie revolutionara



Mașina de scris este una dintre cele mai importante invenții ale lumii moderne, stând la baza procesului de comunicare încă din secolul al XVIII-lea.Acest dispozitiv mecanic folosit pentru dactilografierea textelor a fost reinventat de aproximativ 52 de ori, sub diferite forme și dimensiuni - rotundă, dreptunghiulară, trapezoidală, mai lată sau mai înaltă.
Dar sa vedem de unde a pornit...


  In anul 1714, este emis primul patent pentru mecanismul care semana, intr-o oarecare masura, cu ceea ce, mai tarziu, se va numi masina de scris, pe numele britanicului Henry Mill. Din nefericire, nu au fost pastrate exemplare ale aparatului inventat de Mill si a trebuit sa mai treaca aproape un secol pentru ca ideea sa fie preluata si dusa mai departe.
 

  In 1829, William Austin Burt, originar din Detroit, Michigan, de profesie inginer topograf, este cel care patenteaza o masina de scris,pe care o numeste “Tipograf”. Avea literele aranjate pe un cadru rotativ, un dispozitiv greoi si dificil de utilizat, care presupunea scrierea, intr-un timp indelungat, mai mare decat timpul necesar scrierii de mana. Cadrul era din lemn si, cu ajutorul unei manivele, roata era miscata pana cand litera dorita ajungea in pozitia corecta, apoi se apasa un brat care impingea caracterul dat cu cerneala, pana atingea hartia si se imprima.




Prima mașină de scris comercială a fost brevetată în 1878, din dorința inginerului mecanic american  Chistopher Latham Sholes, de a produce invenții pentru a îmbunătăți soarta omenirii. Sholes meșterea la o mașină care să imprime automat numărul paginilor din cărți, când i s-a sugerat că ar putea încerca o construcție mai complexă, care să poată imprima toate literele alfabetului. El și-a extins creația folosind la bază un vechi telegraf căruia i-a adăugat taste pentru tot alfabetul.










Aceasta masina putea reda doar caractere scrise cu litere mari, asezate sub forma atat de cunoscuta astazi “QWERTY” ( prezenta acum si pe tastatura telefoanelor mobile performante ), care are rolul de a facilita scrierea si a creste viteza de dactilografiere. Masina de scris Sholes & Glidden ( intre timp C.L Sholes a vindut patentul pentru imensa suma de 12000 de dolari ) a atras atentia si din punct de vedere estetic, fiind decorata cu elemente florale de o mare finete
Tastatura de tip “QWERTY” ajunge sa se impuna ca tastatura universala, desi, in secolul al XIX-lea, nu toate masinile de scris o utilizau. Exceptie facea, de exemplu, celebra “Hammond” ( realizata in anul 1884 ), care folosea asa numita tastatura “ideala”, formata dintr-o bucata de cauciuc vulcanizat, sub forma literei C alungite, care imprima, cu ajutorul unei cerneli speciale si a unui ciocanel,  literele pe hartie. Aceste piese de cauciuc erau concepute pe categorii, in functie de sirul de caractere folosit, necesitand schimbarea lor cand trebuiau inserate diferite litere. Masina de scris  Hammond  a fost foarte populara, mult timp mentinandu-se in top, datorita clientilor sai fideli, pana in era electrificarii ( cand isi schimba numele in “Varityper” ) si pana la aparitia procesoarelor de cuvinte. Foarte cunoscut a fost si modelul “Crandall”, lansat in 1881.



 


















Prima mașină de scris electrică a fost construită în 1902. Abia în jurul anului 1920 mașina de scris a devenit un obiect cu design standard, fără ca firmele producătoare să propună dife­rențe foarte mari de aspect.
Momentul de vârf al mașinii de scris a fost în anii 1950, când media de vânzări a atins în SUA 12 milioane de unități.




În aprilie 2011, Godrej and Boyce, ultima companie din lume care mai producea mașini de scris și-a închis fabrica din Mumbai,India
Asadar, sa poate spune ca imaginea urmatoare este reprezentativa...


... iar celor ce vor vrea sa scrie in viitor le vom sugera...





VIITORUL MAGAZIN ONLINE VA AVEA UN "RAION" DE CONSIGNATIE IN CARE SE VOR GASI SI MODELE VECHI DE MASINI DE SCRIS


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu