Translate

marți, 4 iunie 2013

Obiecte ce vor dainui in ( un ) timp - JUCARIILE


Nu sunt o inventie a lumii moderne, caci inca din Antichitate ele au bucurat si imbogatit lumea copilariei. Pe atunci, erau realizate din elemente care se gaseau in natura: lemn, piatra, lut, iarba sau chiar din oase. Arheologii au descoperit ca si prime jucarii fluiere din lut, vagoane si carute din lemn. Apoi, o data cu evolutia industriala, jucariile si jocurile au devenit tot mai sofisticate - de la cele din portelan, la modelele mecanizate.
Simpla, sofisticata, colorata, interesanta, educativa, amuzanta... indiferent ce calitate are, o jucarie aduce zambetul pe chipul unui copil si raspandeste in jur fericire atunci cand devine jucaria preferata, chiar si pentru o vreme scurta, pana devine banala. Lumea jucariilor este un univers mereu deschis, plin de fantezie, in care intra si ies in fiecare clipa obiecte la care noi, adultii, aproape ca nu mai indraznim sa visam.   


Ca si un tribut adus celor mai mici dintre noi si mesterilor care le-au facut - de-a lungul timpului - posibila o copilarie magica, plina de vise, numeroase tari din lume gazduiesc astazi muzee specializate pe aceste "bucati de bucurii".

Adorati deopotriva de fetite si baieti, ursuletii nu puteau sa nu aiba un muzeu special, doar al lor. Printre cele mai cunoscute se numara Muzeul Ursuletilor din Hampshire, Anglia. Infiintat in 1984 (din nefericire nu mai este deschis pentru public), acesta a gazduit o colectie impresionanta de ursuleti, unii chiar din Antichitate! Tot in aceasta parte a lumii, in Edinburg, se gaseste primul muzeu din lume specializat in istoria copilariei. Jucariile si jocurile de aici provin din diferite parti ale lumii si sunt diverse - de la papusi si ursuleti pina la seturi de trenuri si machete Lego.










Nu doar vedetele de cinema isi au propriul "hall o fame", ci si jucariile! 
Toy's National Hall of Fame din SUA recunoaste relevanta jucariilor si a jocurilor care in timp si-au dobandit notorietatea. Printre exponate se regasesc Barbie, Crayola Crayon, Teddy Bear, Frisbee,etc

 














La fel de renumit ca si celelalte, Muzeul de Jucarii din Praga contine exponate din diverse perioade de timp, unele vechi de 150 de ani, de la papusi din perioada victoriana - fetite in minatura, bebelusi (din lemn, portelan sau panza), la seturi de trenulete, ferme, masinute, soldatei, ursuleti, casute, masini de spalat, dar si exponate din epoca moderna, precum papusile Barbie sau cubul Rubik.

Putem incheia, afirmind cu tarie ca jucăriile, la fel ca jocul, îşi au rolul bine-definit atât pentru oameni cât şi pentru animale. Ele sunt sursă de distracţie dar sunt şi educative. Acestea stimulează creativitatea, iar scopul este dezvoltarea inteligenţei şi perspicacităţii copilului, pentru a-l pregăti pentru viaţa de adult.
Sa nu le aruncam, pastrindu-le ca amintire peste ani, sau sa le daruim cu drag celor care si le-ar dori, visindu-le doar. 



  IN CURIND PE
 WWW.NOVACONCEPTSHOP.COM
 VA EXISTA UN "RAION" DE CHILIPIRURI
VA ASTEPTAM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu