Translate

luni, 3 iunie 2013

Iconografia - ramura artistica a bisericii

E greu sa ne imaginam o biserica fara icoane, desenate sau pictate conform canoanelor bisericesti.S-ar parea ca imaginile sfinte deja sunt prezente in interiorul bisericii in componenta imaginilor murale, dar reprezentarile respective sunt monumentale si uneori ( in special frescele din partea de sus a catredarelor si bisericilor ), sunt destul de dificil de citit pentru persoanele prezenta in biserica.
Icoanele, destinate rugaciunilor si plasate in partea de jos a stilpilor si peretilor, sunt de neinlocuit. Ele trebuie sa vorbeasca inimii, mintii si sufletului, relevind lumea nevazuta a divinitatii.Stilul artistic al iconografiei, spre deosebire de pictura laica, exprima nivelul spiritual avansat pe care-l atinge omul intrind in contact cu lumea pura creata de Dumnezeu.Icoanele, "ferestre deschise spre eternitate", ajuta credinciosii, in timpul rugaciunilor, sa vada lumea sfinta si sa se apropie de Imparatia Cerului.

Realizarea icoanelor a fost reglementata de catre cel de-al saptelea Sinod Ecumenic de la Niceea, tinut in anul 787.Astfel, arta icoanei respecta canoanele traditionale, mai ales in contextul subiectelor biblice iar  pictorii au avut o mare libertate creatoare, acestea "imbogatind" si dind o interpretare noua, vechilor rinduieli.
Trebuie mentionat ca scrierile bisericesti au fost o perioada indelungata doar in posesia nobilimii si manastirilor, pe cind icoanele serveau drept "alfabet" religios accesibil poporului.


Este cunoscut faptul ca, in ortodoxie, sfintii se divid in functie de natura eroismului, in citeva cinuri ( ranguri ): apostolii, mucenicii, ierarhii, cuviosii, ascetii, etc.
O trasatura relevanta in iconografie este vestimentatia, sau ca si trasatura distinctiva sunt atributele sfintilor      ( apostolul Pavel are o carte, apostolul Petru are cheile raiului, regele David are Psaltirea, sau proorocul Ilie  reprezentat impreuna cu carul de foc ).



In Romania, Maica Domnului este foarte venerata, existind multe variante iconografice ale imaginii ei, care, in linii generale pot fi reduse, insa, la citeva tipuri.

 













Traditia atribuie Sfintului Evanghelist Luca primele reprezentari ale Sfintei Fecioare.Originalele nu s-au pastrat, dar se presupune ca au servit ca prototipuri pentru iconografia de mai tirziu.
Exista cinci tipuri principale de icoane ale Maicii Domnului in iconografia ortodoxa:
- Calauzitoarea ( Hodrigitia )
- Mila Afectuasa ( Eleusa )
- Dulcea Sarutare ( Glikofilusa )
- Milostiva ( Panakranta )
- Mijlocitoarea ( Agiosortissa )
In calendarul Bisericii Ruse, unde icoana cu imaginea Maicii Domnului este deosebit de "raspindita", se mentioneaza 260 de icoane cunoscute ca facatoare de minuni si celebrate liturgic.


IN CADRUL MAGAZINULUI ONLINE SE VOR INTILNI ARTICOLE NOI SI PRODUSE REPREZENTATIVE PENRU ICONOGRAFIA ROMANEASCA
WWW.NOVACONCEPTSHOP.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu