Translate

marți, 28 ianuarie 2014

Viata ...ca o pasiune

Imi doresc sa scriu despre un mare nume al Romaniei interbelice. Spre neuitare. Si spre elogiere.
Prieten cu marile personalitati ale vremii : Enescu, Iorga, Dimitri Gusti, B. Cantacuzino si numit fotograful Casei Regale, si-a "dedicat" intreaga viata ... pentru a imortaliza viata.Si a facut-o cu pasiune.

Este vorba de Iosif Berman, moldovean "rebel" nascut in Burdujeni, Suceava in 1890.

Geo Bogza spunea ca a devenit reporter de dragul fotografiilor lui, iar Brunea-Fox "printul reportajelor", declara ca nu se putea gindi sa mearga pe teren fara Berman.Nici Dimitrie Gusti nu-si concepea fara el campaniile monografice prin satele romanesti interbelice si l-a numit pe acesta "coautor al imaginii satului si taranului roman".
Prin imaginile sale Maestrul Berman ne lasa marturii ale unei lumi brutal disparute, caci din fotografiile lui razbate un adevar netrucat, al unei Romanii interbelice intensa si vie.O Romanie care-si cauta calea pe un drum curat, al nobletii, o Romanie a regilor si a personalitatilor adevarate, dar si a taranilor imbracati frumos si cuviincios.Iar in "centrul acestei tarisoare", Bucurestiul interbelic, Micul Paris.


Una dintre fotografiile lui extraordinare este cea realizata in 1934 in care etnograful Constantin Brăiloiu înregistreaza un cimpoies

Este anul in care o echipa de jurnalisti ai prestigioasei reviste "National Geographic" a fost in Romania sa publice un articol despre o "tara fabuloasa" cu folclor autentic si oameni ospitalieri.Articolul a aparut sub numele "The spell of Romania / Vraja Romaniei", a fost scris de Henrieta Holmes, sotia unui fost diplomat american la Bucuresti, a avut 30 de pagini, iar 17 fotografii care au ilustrat acest articol au fost executate de Maestrul Berman.Cu fotografiile la acest reportaj, Berman a deschis o fereastra larga a Romaniei magice a anilor '30.  



In 1937 guvernul ordona inchiderea ziarelorAdevarul si Dimineata la care lucra Berman, acesta continuind sa lucreze intr-un atelier fotografic sub pseudonimul I.B Urseanu, colaborind inca 3 ani cu "The New York Times".













In 1940 legionarii i-au interzis sa mai fotografieze, acesta rostind "S-a terminat.Cu profesia, s-a dus si viata mea, chiar daca a fost cu pasiune"
In mai putin de un an a murit.




 
Cu imaginile sale, Berman a reusit sa "revolutioneze" fotografia romaneasca.




DUPA APROAPE 100 DE ANI, MOLDOVA "OFERA" UN ALT MARE FOTOGRAF CARE SPER SA NU UITE INDIFERENT IN CE COLT DE LUME SE AFLA.   VLADIMIR STEFAN POTOP, caruia ii este dedicat acest articol si care ma face sa fiu mindru.Sa o faci cu pasiune


 OBIECTE CU DICHIS SI 
CONSIGNATIE GRATUITA
 www.novaconceptshop.com





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu