Translate

joi, 9 ianuarie 2014

"Licori" cu vechime...

... sau doar o mica istorie a whisky-ului.

Termenul "whisky" deriva din cuvintul galic "uisage beatha" sau "usquebaugh" care inseamna "apa vietii". Galeza este o ramura a limbii celte, vorbita pe meleagurile scotiene. Se considera ca whisky-ul se producea in Scotia cu mult inainte de anul 1400. Astazi se gasesc mai mult de 2500 de marci de scotch whisky vindute in peste 200 de tari din toata lumea.
Scotch whisky-ul, pentru a se numi astfel, trebuie sa se conformeze standardelor Legii Scotch din 1900, care clarifica Actul Scotch Whisky-ului si care precizeaza ca un alcool trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- trebuie sa fie distilat intr-o "unitate" din Scotia, din apa si amestec de orz, peste care pot fi adaugate doar boabe intregi de griu, utilizind doar enzime naturale prin adaugarea drojdiei.
- trebuie distilat in asa fel incit sa ajunga la un procent de cel mult 94,8% alcool in vederea retinerii aromei materiilor prime folosite in productie
- trebuie maturat in butoaie de stejar pentru cel putin 3 ani
- nu trebuie sa contina alta substanta, se pot adauga insa apa si caramel natural pentru culoare
- nu trebuie imbuteliat decit la cel mult 40% alcool ( se admit insa exceptii la unele single-malturi )

Dupa modul de producere, Scotch Whisky-ul se imparte in 4 categorii distincte
  • un singur tip de malt de orz ( single malt )
  • malt pur
  • amestecat ( blended )
  • un singur tip de cereale transformat in malt ( grain whiskies )  
BLENDED WHISKY : este produsul reiesit din contopirea mai multor tipuri de whisky, fiind in general bautura ce rezulta in urma mixarii unuia sau mai multor tipuri de single malt-uri, impreuna cu alte tipuri de whisky-uri pe baza de griu sau bauturi spirtoase neutre.Scotia, Irlanda si Canada sunt cele mai renumite tari pentru originalitatea marcilor.
Majoritatea tipurilor de whisky nu au listata o vechime.Cind un Blended Scotch mentioneaza virsta, fiecare tip de malt, de orz si malt pe baza de griu trebuie sa fie cel putin la fel de vechi ca virsta inscrisa pe eticheta.

PURE MALT WHISKY : denumite si Vatted Malt, sunt un amestec de Single Malt-uri de orz de la diferite distilarii.Spre deosebire de alte sortimente, acesta nu contine whisky-uri obtinute din griu 

SINGLE MALT WHISKY : este bautura realizata dintr-un singur tip de malt, distilata intr-o singura distilarie si produsa 100% dintr-un singur tip de cereala transformata in malt ( orzul traditional )
Regiunile importante ca si productie din Scotia sunt:


ISLAY : tipurile de whisky-uri produse in aceasta zona sunt renumite pentru caracterul lor puternic.Apa cu carbune si maltul carbonizat confera acestor bauturi un gust afumat
LOWLANDS : cel mai usor dintre toate tipurile pe baza de malt, cu note pregnante de cereale si o aroma discreta
HIGHLANDS : exista mai multe stiluri in aceasta regiune, de la aromele de malt pina la cele de fructe si chiar afumat
SPEYSIDE : in aceasta zona se afla cele mai multe distilarii din Scotia.Tipurile Speyside Single Malt sunt remarcate pentru eleganta si complexitatea lor si sunt in mare parte usor dulci si cu aroma de fructe.


Irish whiskey-ul este considerat ca fiind una dintre cele mai vechi bauturi distilate din Europa, datind de pe la mijlocul secolului 12.Wiskey-ul irlandez este unul pe baza de cereale obtinute in aceasta tara si se diferentiaza de cel scotian prin lipsa gustului afumat ( turba aproape ca nu este folosita in procesul de fermentare ), aroma fiiind mai fina si mai indulcita.
Nu exista un motiv cunoscut sau legal pentru care irlandezii pronunta WHISKEY iar restul lumii foloseste pronuntia "simpla" WHISKY.

Bourbon Whisky este replica americana a scotch-ului si se poate obtine numai in statul Kentuky, pe arii strict delimitate.Amestecul de distilare folosit la Bourbon trebuie sa contina minim 51% porumb, diferenta putind fi griu, secara sau orz.Acesta se invecheste minim 2 ani, numai in butoaie de stejar, afumate sau nu.

Tennessee Whisky.Categorie distincta, este un bourbon pur si simplu, doar ca metoda sa de productie este putin diferita, datorita unui proces special de reutilizare a "mash-ului" care da stratul unei noi etape de fermentare.Pe linga aceasta, inainte de a fi pus la invechit este filtrat intr-un mod special ( fiecarei picaturi ii trebuie aproape 24 de ore sa treaca printr-un filtru de mangal din lemn de artar ).

VIZITEAZA MAGAZINUL CU "DICHIS" SAU 
POSTEAZA GRATUIT PRODUSELE CARE ITI PRISOSESC
www.novaconceptshop.com
MAGAZINU' CU DETOATE
str STEFAN cel MARE, nr 7, PIATRA NEAMT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu