Translate

vineri, 2 august 2013

SABII SI SPADE



Ca si definiție, spunem ca este acea arma individuală de luptă corp la corp, medievala și modernă, pentru lovit și împuns, cu lamă curbată și prevăzută cu un singur tăiș pe partea exterioară a curburii și în general - cu excepția Extremului Orient - cu mânerul curbat sau înclinat în sens invers curburii lamei.
La modul general sabie este o denumire generică dată armelor albe de dimensiuni mari folosite în multe forme de diferite civilizații.

Cea mai folosita si des intilnita este insa spada.Denumirea spadei medievale și modeme are la origine cuvântul latin „spatha”, prin care se desemnează arma pentru lovit și împuns din epoca romană și perioada migrației, mai lungă decât gladiusul, cu lama dreaptă și prevăzută cu două tăișuri. Acest termen are ca bază etimologică cuvântul grecesc „spáthe”, care a fost preluat în limba latină sub înțelesul de "obiect lung și plat” pentru amestecat diferite substanțe. Termenul a supraviețuit în limba română, diminutivat, în denumirea unei ustensile de laborator numite spatula.


Spada, ca armă cu lamă lungă și două tăișuri, este o creație a epocii mijlocii a bronzului. În sec.14-15 a.Chr. s-a răspândit spada de tip micenian, lungă și subțire (rapiera), dar și spada scurtă și lată. La începutul Hallstattului, se foloseau o mare varietate de spade scurte. Spada lungă ca un paloș a fost răspândită de celți în sec. 4-3 a.Chr. Trebuie remarcat că în literatura de specialitate se folosește foarte des termenul de sabie (armă cu un singur tăiș) și pentru a indica spada (ca și termenul de spadă pentru sabie).



În armata romana, după Războaiele punice, a fost introdusă spada scurtă după model celto-iberic, denumită gladius. Scopul principal al acestei arme era împungerea, metodă eficientă în atacul în care soldații sunt strâns grupați. Folosirea gladiusului prin tăiere verticală, orizontală sau oblică, prin mișcări ample, expunea corpul soldatului. În perioada târzie a Imperiului Roman, gladiusul a fost înlocuit treptat de sabia lungă, după model barbar.
Lama spadei medievale are circa 1 metru lungime, două tăișuri și o nervură mediană, destul de groasă pentru a rezista loviturilor. Spada are o gardă solidă și un mâner, prins ferm de lamă, care, împreună cu lama, îi dau forma unei cruci latine. Cavalerii medievali mânuiau spadele cu ambele mâini, deoarece acestea erau prea grele și prea mari pentru o singură mână.

Spada cu două tăișuri era arma principală a cavalerului feudal. Ceremonialul medieval ce avea loc la primirea cuiva în rândul cavalerilor se numea acoladă și consta dintr-o îmbrățișare și o lovitură ușoară cu latul spadei, dată de învestitor celui învestit. Seniorul îi înmâna personal cavalerului spada la învestitură, ea devenind astfel personificată.



Importanța spadei era așa de mare în evul mediu, încât este uneori personaj principal în cântecele trubadurilor și menestrelilor, atribuindu-i-se și puteri supranaturale. Au rămas în istorie Excalibur,spada regelui Arthur


Durendal, spada lui Roland

sau Balmung, spada eroului german Siegfried, pomenit în Cântecul Nibelungilor.








Stema orașului Sibiu are două spade încrucișate suprapuse de trei frunze de crin stilizate, preluate din vechiul blazon al Scaunului Sibiului.







Cea mai veche spadă din fier descoperită până acum pe teritoriul României este cea de la Dobolii de Jos, comuna Ilieni, județul Covasna. Aceasta păstrează în morfologia mânerului elemente specifice pumnalelor akinakes (butonul cu "antene" sau "gheare de vultur" și gardă antropomorfă) dar este prevăzută cu o lamă dreaptă cu lungimea neobișnuită de 1,12 m. și dotată cu șențuiri. Se estimează că sabia datează din secolele VI-V î.d.C., fiind produsă de sciți

                      IN CURIND PE WWW.NOVACONCEPTSHOP.COM 
            SE VOR GASI SPRE COMERCIALIZARE SABII, SPADE SI FLORETE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu