Translate

luni, 26 august 2013

Bancnotele...mici opere de arta

Opere de arta, banale uneori si extrem de comune, sau poate prea des intilnite.Acum importantanta lor este data de valoare, dar in trecut exista o "competitie" intre tari, vis-a-vis de felul cum aratau bancnotele, cistigatorii fiind, asa cum este firesc... sau nu, tarile dezvoltate, cu economie puternica, a caror "bani" aveau si valoare.

1000 marci - 1910
Astazi imi doresc sa va prezint aceste "mici capodopere artistice" ce provin din Germania inceputului de secol XX
1000 marci - 1910

Marca a fost moneda Germaniei de la unificarea ei în 1871. Înainte de unificare, diferitele state germane au emis o varietate de valute, deși cele mai multe erau legate de Vereinsthaler, care era o monedă care conținea 16 grame de argint pur. Deși marca a fost fondată mai degrabă pe aur decât pe argint, rata de conversie a fost stabilită la 3 mărci pentru 1 Vereinsthaler.



Prima marcă, cunoscută sub numele de Goldmark, a fost introdusă în 1873. 
Odată cu declașarea Primului Razboi Mondial, s-a renunțat la convertibilitatea în aur a mărcii, iar moneda germană a devenit cunoscută sub numele de Papiermark, inflația ridicată și apoi hiperinflația conducând la emiterea exclusivă de bani de hârtie. Papiermark a fost înlocuită de Rantenmark, în 15 noiembrie 1923, și apoi de Reichsmark, în 1924.


20 marci 1918



Simbolul DM se mai aplica și la marca germana din Republica Democrata Germana (RDG) înainte de iulie 1964. În RDG au existat următoarele monede:
  • 24 iulie 1948 - 31 iulie 1964: Deutsche Mark der Deutschen Notenbank (DM)
  • 1 aug. 1964 - 31 dec. 1967: Mark der Deutschen Notenbank (MDN)
  • 1 ian. 1968 - 30 iunie 1990: Mark (M) der Deutschen Demokratischen Republik („marca RDG”).
20000 marci -1923


















                                           BUNICA STIE...

Pentru ca discutam despre "arta... din bani" si nu depre arta de a face bani, iata ce a gasit bunica intr-o revista din perioada interbelica:

"A stabili cum trebuie cheltuiti banii unei familii este o sarcina grea.Femeia poate sa-si asume raspunderea de a tine conturile zilnice, dar sotii trebuie sa decida impreuna asupra cheltuielilor deosebite si a economiilor ce urmeaza sa le realizeze.Pentru ca sarcina sa fie mai usoara, responsabilitatilevor fi impartite.
In functie de cistigul mediu realizat, gospodina va prevedea  anumite sume pentru principalele nevoi : hrana, chirie, intretinere, imbracaminte, sanatate dar sa nu uite si de concedii."

                                             ----------------------------------------------------

La 29 august 1913 moare unul dintre pionerii aviatiei, AUREL VLAICU

                                             ---------------------------------------------------

Pe 30 august 1877 are loc infringerea turcilor si ocuparea Grivitei, pentru ca in 1940 la Viena tot pe 30 august se va semna un odios dictat pentru istorie 

                              ---------------------------------------------


 WWW.NOVACONCEPTSHOP.COM
sau viziteaza
MAGAZINU'  CU  DETOATE
PIATRA NEAMT, STEFAN cel MARE, 7

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu