Translate

joi, 15 august 2013

Despre soldatei de plumb...

...sau despre acei "copii batrini", maturii nostalgici sau cei care se visau comandantii unor batalii celebre, COLECTIONARII.



Soldateii de jucarie au fost colectionati inca din cele mai vechi timpuri ( se presupune ca ideea a pornit din perioada faraonilor, cind au fost folositi de capeteniile vremii pentru a realiza mici simulari a unor strategii de atac sau aparare ). Fiind initial modelati in lemn, piatra, lut, teracota sau metal, doar pentru familiile regale si elitele ce-i inconjurau, soldateii de jucarie sau miniaturile militare au inceput sa fie produsi in masa abia la sfarsitul secolului XVIII.

La inceputul secolului XX, existau cateva companii in Europa producatoare de soldatei de jucarie din plumb care castigau teren in randul colectionarilor – copii si adulti. In prima jumatate a secolului XX, soldateii se gaseau doar in varianta plumb sau dintr-o compozitie de rumegus si un liant, insa, dupa al II-lea razboi mondial, multi producatori si-au indreptat insa atentia spre alte materiale mai ieftine, cum ar fi plasticul.Problema a aparut in anul 1966, cind, prin aprobarea unor legi la nivel international, legate de otravirea cu plumb, multi dintre producatorii de soldatei au abandonat in totalitate acest material in favoarea plasticului.


Abia dupa anul 1975 a reaparut, timid la inceput, productia soldateilor din diverse aliaje de metal, insa mult mai bine sculptati si pictati, acordindu-se mai multa grija detaliilor. Dupa insa numai 5 ani ( la mijlocul anilor 80 ), datorita lipsei cererilor, productia de soldatei a incetat, fabricantii orientindu-se spre alte articole.
Spre bucuria colectionarilor, in anii 90 au reaparut producatori, datorita cererii si asta pentru ca copii din anii 1960-1965 erau acum adulti, multi dintre ei nostalgici dupa jucariile copilariei, reinstaurind o piata pentru astfel de produse. 

IN CURIND, PE WWW.NOVACONCEPTSHOP.COM 
SE VOR GASI SPRE COMERIALIZARE MACHETE AUTO SI AERONAVALE
PRECUM SI SOLDATEI DE PLUMB 

 TOTODATA, DE ASTAZI, VOI INAUGURA O NOUA "RUBRICA" IN CADRUL FIECAREI POSTARI


   - BUNICA STIE -



SFATURILE sunt vorbe, argumente spuse cuiva pentru a-l convinge să procedeze într-un anumit fel, într-o împrejurare dată.Mai poate insemna povață, îndemn sau îndrumare.

Dupa DEX-ul limbii romane sfatul reprezinta invățătura menită să călăuzească pe cineva în diferite situații; povață; îndrumare.

Se spune ca cine nu are batrani sa isi cumpere…Cu totii am primit macar o data sfaturi de la batranii nostri cei de toate zilele...mai bune,mai rele,inutile,hazlii,enervante,dar in mod cert spuse din suflet…
Oameni diferiti,sfaturi si mai diferite … le putem lua asa cum sunt,le putem adapta,le putem ignora … insa, ei ni le ofera gratuit …

                            -----------------------------------------

PRAFUL depus pe picturile vechi se inlatura frecindu-le cu o jumatate de ceapa mare.Frecarea se va face in toate sensurile, dupa care, pinza se va sterge cu un burete usor umezit si se va lasa sa se usuce

                                          -------------------------------------------------

La 15 august 1714 este decapitat la Tarigrad, Domnitorul Constantin Brincoveanu si cei 4 fii ai sai

MAGAZINU'  CU  DETOATE
PIATRA NEAMT - STEFAN cel MARE, nr 7

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu