Translate

marți, 12 noiembrie 2013

Astazi... acum 144 de ani

Gheorghe Asachi, unul dintre cei mai importanti carturari romani murea la Iasi pe 12 noiembrie 1869.Poet, prozator si dramaturg, a fost precursorul generatiei pasoptiste.A fost unul dintre intemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare si a fost indrumator cultural in diverse domenii : teatru, scoala, presa si activitate tipografica fiind si unul dintre intemeietorii Academiei Mihailene.



Ce nu cunoaste multa lume este faptul ca a recuperat de la Lemberg ( Polonia ), unde studiase in tinerete, manuscrisul "Tiganiadei", epopeea bufa a lui Budai Deleanu.



A publicat prima prima gazeta romaneasca din Moldova ( "Albina Romaneasca" in 1829 ), a organizat primele reprezentatii teatrale in limba romana, in 1816, traducind si adaptind piese straine si a infiintat Conservatorul Filarmonic Dramatic ( 1836 ).
A scris nuvele istorice ( " Dragos", "Petru Rares", "Rucsandra Doamna" ), care au constituit sursa de inspiratie pentru nuvelele lui Negruzzi.
Personalitate complexa, indrumator si animator al vietii artistice si culturale, organizator al scolilor nationale din Moldova, unul din pionerii picturii romanesti si initiatorul invatamintului artistic in scolile moldovenesti.
In 1866 a organizat  lucrarile Lojii STEAUA ROMANIEI la Iasi, fiind si unul dintre primele persoane din Moldova,  initiate in francmasonerie la Milano.
...a trait 81 de ani.

"Am avut valori, acum dam doar valoare"
Toate cele scrise au fost pentru a-i pastra memoria si ca omagiu pentru acest OM care a dat si numele universitatii absolvite.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu