Istoria ceainariilor, la noi, este destul de recenta, iar amenajarea acestora face apel la concepte din cele mai diverse si diferite.Intilnim, asadar, o parte cu influiente din traditia orientala ( zone simple la limita rusticului, sau cu "alunecari" spre un ambient mistic, cu decoratiuni specifice ), sau in unele regasim traditia ceainariilor englezesti sau frantuzesti.
Curios pentru prima categorie este faptul ca se interpreteaza drept orient influientele din arta japoneza, care fascineaza, desi ceaiul, este la origini, un produs chinezesc.Eu sunt atras de amenajarile ceainariilor europene vechi. Placut la aceasta varianta este ca se poate invoca saloane cochete si comode, care folosesc mobiler clasic, tapet, fotografii si tablori inramate.
Dar, intr-un cuvint vorbim despre ceainarie ca despre un spatiu intim, linistit, organizat intr-un ambient discret si cochet, care ofera relaxare si pe care-l alegem de fiecare data cind vine vorba despre o pauza de liniste.
Surprinzator este insa faptul ca, fara efecte speciale, un astfel de loc devine o zona cu personalitate.
Imi este greu sa spun daca este vorba de un apetit al nostru fata de "concepte" care sunt la moda, cu riscul de a ne asuma orice in aceasta sfera sau daca nevoia de relaxare pe care ceainaria, ca destinatie, o satisface, transformind acest spatiu intr-un loc preferat.
Si daca tot am discutat despre ceainarii nu pot sa nu amintesc despre citeva componente esentiale pentru ceremonia ceaiului, o enumerare a listei complete luindu-mi foarte mult timp si umplind citeva sute de pagini:
- chakin - o pinza alba de in sau cinepa pentru curatarea bolului
- fukusa - stergar gros din matase care serveste pentru a tine ceainicul de fier in care se afla ceaiul fierbinte
- hishaku - un fel de polonic lung din bambus care serveste la transferarea ceaiului din ceainic in bol
- tana - in mod normal insemna rafturi de lemn, aici reprezentind etajerele pe care se tin ustensilele necesare ceremoniei
- chavan - bolul in care se serveste ceaiul, care are sute de forme si stiluri.Cele folosite vara sunt largi si putin adinci ( pentru ca ceaiul sa se raceasca mai repede ), iar cele adinci sunt folosite iarna.
- cha-ire sau natsume - sunt cutiile lacuite in care se tin frunzele si care pot avea capac de lemn sau fildes
- chasen - sunt acele teluri cu care se produce spuma rezultata dupa amestecare la suprafata bolului.Aceste bucati de bambus sunt arse in semn de respect in cadrul ceremoniei chasen koyo.
CEAINIC CERAMIC MANUFACTURAT IN ANGLIA aprox 1,25 L
59 RON
FARFURII - MADE IN ENGLAND;diam 20 cm - 11 RON
diam 25 cm - 15 RON
Din punctul meu de vedere, nimic nu se poate compara, in zilele agitate, stresante, "negre" si pline de griji decit o ceasca de ceai, niste prajiturele dichisite si un fotoliu comod intr-un ambient cochet, la ceainaria preferata
IN CURIND PE
WWW.NOVACONCEPTSHOP.COM
ARTICOLE SPECIALE PENTRU PERSOANE PRETENTIOASE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu