Evenimente exclusiviste destinate unei clase restrinse de privilegiati, aceste petreceri reuneau, pe linga elitele vremii, tot ce era mai bun, mai de calitate, mai scump si mai spectaculos in materie de moda, design interior, muzica si dans sau arte frumoase.
Aceste "spectacole" care durau o noapte in plan fizic si o vesnicie in memoria colectiva, presupunea aproape un an de organizare, atit pentru organizatori cit si pentru invitati, care se dadeau peste cap sa isi creeze cele mai extravagante tinute.
In Romania aceste "petreceri fastuase" si elegante, inspirate de moda europeana s-au organizat incepind cu secolul XIX.Asta nu inseamna ca inainte de aceasta perioada societatea romaneasca nu a cunoscut ideea de bal.Elita politica si sociala era cea care dadea tonul.Balurile de la curtea domneasca si din palatele boieresti generau adevarate "drame" financiare pentru participanti, mai ales pentru doamne, care goleau "pungi de galbeni" pentru a-si achizitiona rochii asa cum vazusera in jurnalele pariziene.Sotiile marilor boieri urmareau cu aviditate diverse relatari legate de moda, decorari interioare, viata privata etc si nu doreau sa se lase mai prejos decit doamnele de la Paris.
Faimoase in epoca incep sa devina evenimentele organizate de marile familii boieresti : Ghica, Sutu, Stirbei, Goldstein, sau Fanescu.
Baluri din timpul lui Cuza sau ale lui Carol I erau inspirate de evenimente similare din Franta, Anglia sau Germania, conceptul de eticheta sau de dress code incepind sa capete o importanta covirsitoare si la noi.
Elitele sociale si politice incercau sa respecte toate aceste reguli impuse de domn sau rege, balurile nefiind doar un eveniment amuzant sau relaxant, asa cum il percepem noi astazi, ci si o adevarata reprezentare a puterii, a pozitiei sociale.
Primul razboi mondial ( 1914 - 1918 ) a dus nu numai la transformarea profunda a societatii europene, dar si balurile pare sa-si fi pierdut din fastul epocii anterioare.Rezistau, in continuare, evenimentele organzate de marile familii sau de casele regale, multe astfel de evenimente transformindu-se in "spectacole"caritabile, sau fiind asociate unor sarbatori.
Treptat, treptat, balurile sunt inlocuite cu "ceaiurile" cu seratele dansante, o "topaiala" asa cum o nota Carol II in jurnalul sau.Tinerii se cunosteau si socializau mult mai usor, insa s-a pierdut din "fastul" toaletelor si al bijuteriilor
Chiar daca aceste evenimente au sfidat de-a lungul timpului orice reguli, tinindu-se departe de framintarile oamenilor de rind, de razboaie sau de crize mondiale, ele reprezinta "exemple de fragile si unice forme de arta. Ele spun nu doar o poveste despre petrecerile inaltei societati ci si istoria unui mod de viata disparut". Sunt cel mai bun pretext sa ne lasam purtati de imaginatie intr-o lume in care totul este grandios, stralucitor, perfect, chiar si doar pentru O NOAPTE.
WWW.NOVACONCEPTSHOP.COM
POSTEAZA GRATUIT
IN CONSIGNATIE PRODUSELE TALE CU DICHIS
MAGAZINU' CU DETOATE
str. STEFAN cel MARE, nr 7, PIATRA NEAMT
MAGAZINU' CU DETOATE
str. STEFAN cel MARE, nr 7, PIATRA NEAMT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu