Cu deschiderea afirmata in ultimii ani de catre arta contemporana, Galeriile de arta ale Muzeului National Brukental gazduiesc in spatiile dedicate expozitiilor temporare, o expozitie a trei artisti plastici, membri ai Uniunii Artistilor Plastici din Piatra Neamt.Atit de diferiti ca mod de comunicare, de la tehnica pina la expresia artistica, pictorii Dumitru Bostan si Stefan Potop, alaturi de sculptorul Lucian Tudorache vin sa impartaseasca publicului un summum reprezentativ al creatiilor proprii.
La o prima vedere etalarea pare frinta in trei capitole diferite, dar o cercetare atenta poate duce la descoperirea subtilei unitati ce leaga operele acestor plasticieni, acel "glas al pamintului moldav", al traditiei artistice a acestui areal cultural cu caracteristici diferite fata de celelalte provincii ale Romaniei, deosebiri clar consemnate in istoria artei romanesti si care persista, intr-o anume masura, pina in contemporaneitate.
Marturie a unei sensibilitati lirice, creatiile lui Dumitru Bostan par sa stea aproape de traditia acuarelei romanesti interbelice prin tematica, maniera, stil si chiar atmosfera.
Astfel, peisajele sale in care recunoastem motive indragite ( de la strazile si curtile din Piatra Neamt, la bdul Verdun din Biarritz, la casele, podurile si pietele din Venezia, Insula Murano sau de ce nu...strazile inguste sau Podul Minciunilor din Sibiu ), respira o atmosfera de melancolica meditatie, accentuata de lipsa prezentelor umane.
Dumitru Bostan lucreaza compozitii concise, echilibrate, cu o "recuzita"restrinsa, culoarea ( atent si subtil armonizata ) este elementul afectiv, convertind mesajul in unul cerebral, predominant insa, emotional.
Portretele lui Stefan Potop au ritm si tensiune, inducind o stare ciudata in fata realitatii banale, cotidiene, pe care artistul simte nevoia sa o reinterpreteze.
Nu se fereste insa, de critica societatii contemporane vazute prin tarele ei sociale si politice, prin personaje ale ei, dar atentia i se concentreaza in primul rind asupre individului, pe care il reprezinta intr-o forma esentializata, vecina cu caricatura, dar mereu expresiva, edificatoare.
Daca in portretistica Stefan Potop ramine ancorat in limbajul figurativ, compozitiile sale il poarta spre abstract, in lucrari cu caligrafieri si constructii sugestive.
Despre Lucian Tudorache se poate spune ca in apropierea pietrei sau a lemnului se incarca cu puteri depline.Stapineste si respecta materialul, elibereaza forma din "strinsoarea" fibrei sau a cristalelor, dezvaluind ascunsele sensuri, insuflind noi semnificatii.
Realitatea ii ramine mereu model, dar reformularile sunt profunde si subtile, iar noua realitate pe care Lucian Tudorache o plasmuieste fiind una conceptualizata, ingreunata de sensuri multiple.
OPERE DE ARTA SI NU NUMAI ATIT LA
MAGAZINU' CU DETOATE
STEFAN CEL MARE 7