Translate

sâmbătă, 2 august 2014

Arta de a ... simti

Din zestrea sufleteasca a omului face parte o insusire numita EMPATIE.O stare de gratie care ne permite sa simtim ceea ce traieste omul de linga noi si sa-I fim alaturi, ghicindu-I cu timpul comportamentul si chiar actiunile viitoare.Desi nu toti oameni au aceasta bunavointa de a reactiona social, studii stiintifice ne arata ca empatia exista in fiecare dintre noi, iar atunci cind nu se manifesta, ea poate fi invatata. De fapt, inca din primele saptamini de viata invatam sa empatizam. De exemplu, reactia uni bebelus de a zimbi atunci cind noi zimbim este o forma primara a empatiei – el invata sa simta sis a se exprime asa cum o facem noi.
Un an mai tirziu, acelasi copil ne va oferi jucaria sau bomboana lui, pentru a ne face o bucurie ori pentru a ne consola. In acest stadiu, el simte deja  ca noi avem nevoie de bucurie, vrea sa ne ajute, dar o face cu mijloacele lui, dindu-ne ceea ce stie ca pe el il bucura. Abia in adolescent incepe sa se dezvolte EMPATIA deplina, adica acea capacitate de intelegere care ne premite sa oferim celorlalti ceea ce au cu adevarat nevoie.


Din pacate, in societatea actuala, posibilitatile de exersare a empatiei sunt tot mai diminuate.Uitatul in nestire la televizor, unde reactiile oamenilor sunt “teatrale” si studiate, ne impiedica sa ne dezvoltam aceasta capacitate. Apoi ,calculatorul, cu ale sale jocuri si cu retelele de socializare, unde comunicarea este saraca si limitata mult la aparente, este un adevarat UCIGAS DE SENTIMENTE, de trairi afective.


Asa se nasc si se dezvolta adevarate generatii de “extraterestri”, oameni incapabili sa-si simta correct semenii, oamenii care se lasa inselati de lamentarile viclene ale unui cersator profesionist, dar nu simt drama parintilor ramasi singuri sau a propriilor copii lipsiti de afectiunea parinteasca.Iar sanatatea sufleteasca a fiecaruia dintre noi este indisolubil legata de capacitatea noastra de a ne simti si intelege semenii. Pentru a ne vindeca ranile sufletesti, pentru a ne alunga singuratatea si indiferenta, avem nevoie sa invatam cit mai repede si mai rapid despre EMPATIE.


A ) LUATI-VA UN ANIMAL DE COMPANIE
B ) FACETI IN FIECARE ZI UN BINE  - poate fi un bine cit de mic si daca se poate , sa fie “nematerial”. Invatati sa le zimbiti celor care au nevoie de incurajare, sa sprijiniti un batrin care traverseaza strada, sa consolati un prieten printr-o simpla imbratisare , sa le daruiti afectiune parintilor cind incep sa imbatrineasca. Toate acestea nu sunt numai exercitii de empatie, ci si un remediu anti-stres si anti-depresie.
C ) GINDITI-VA DE DOUA ORI INAINTE DE SPUNE CEVA
D ) RELAXATI-VA – evitati falsa relaxare prin mijloace de distragere cum ar fi televizorul, calculatorul, consumul de alcool sau mincatul excesiv
E ) CAUTATI TACEREA INTERIOARA – macar 5 minute pe zi, incercati sa nu va ginditi la nimic, doar sa simtiti. Evitati in acest timp monologul interior, nu cintariti si nu clasificati, ci “imbratisati” interior ceea ce priviti.

VETI AJUNGE ASTFEL SA INTELEGETI ALTFEL, CU SUFLETUL, LUMEA SI PRORPIA FIINTA. 
MAGAZINU' CU DETOATE
PIATRA NEAMT
STEFAN cel MARE, nr 7