Translate

marți, 30 aprilie 2013

Rococo-ul de dupa baroque

Se cade sa facem un mic istoric, pentru "imbunatatirea" culturii celor interesati.

Barocul a ramas popular in multe tari pana spre 1730, cand gusturile si implicit moda au inceput sa se schimbe, mai intai, asa cum era normal, in Paris si apoi in restul tarilor occidentale. Noul stil, cunoscut sub numele de rococo, cerea o mai mare atentie cu privire la scala obiectelor si o legatura mai stransa intre persoana si mobila pe care o foloseste. Ornamentele arhitecturale erau mai putin relevante, iar piesele care decorau interioarele pariziene erau construite si alese pentru a se potrivi mai curind cu oamenii decat cu incaperile ( un aspect extrem de important si de actual, din punctul meu de vedere )




Sa nu uitam ca barocul, apărut inițial în Italia, devine dominant pentru secolul al XVII-lea fiind arta Bisericii Catolice, care a ieșit învingătoare în lupta cu reforma protestanta. Sculptura este mai dinamică, de dimensiuni mai fastuoase și destinată mai mult spațiilor publice, tocmai pentru a demonstra omnipotența bisericii. Protagonist al barocului, BERNINI dă un limbaj nou artei sculpturale, redând mișcare în spațiu formelor imense. Imaginile sunt exuberante și pline de emoție.
Gian Lorenzo Bernini, prin lucrarile sale ( APOLLO SI DAPHNE, bAZILICA SF PETRU DIN ROMA si nu in ultimul rind FONTANA DI TREVI sau EXTAZUL SFINTEI TEREZA ), prevesteşte barocul de mai târziu, transformind ROMA intr-un adevarat oras baroc
  
Dar, producatorii francezi s-au dovedit din nou invingatorii in aceasta industrie, piesele si seriile realizate de ei fiind cele mai elegante si cele mai reusite, cautate nu doar in tara, ci si de pasionatii din strainatate. Rococo si-a inceput ascensiunea in timpul domniei lui Ludovic XIV si a ajuns la apogeu in timpul lui Ludovic XV.    
Versiunea franceza a stilului include modele ambitioase, realizate cu o varietate impresionanta de materiale, pentru crearea carora era nevoie de multa indemnanare si multa pasiune din partea mestesugarilor.     
   Principala caracteristica erau liniile si formele complexe si sinuase care pareau a se curba in toate directiile. Modelele de decoratii erau incastrate in straturi de furnir, care, la randul lor erau incadrate de bronz poleit, care sublinia picioarele mobilelor, marginile si partea din fata a sertarelor. Picioarele drepte au fost inlocuite de cele inspirate de formele animalelor, intr-o varietate de forme curbate. 
    In Anglia stilul rococo nu s-a bucurat de acelasi succes ca in alte tari, fiind mai putin folosit si nu tot atat de liber. Se foloseau foarte putin incrustatiile pentru ca mestesugarii preferau sa foloseasca pentru ornamentare furniruri din mahon si nuc, care erau finisate astfel incat granularea materialului sa fie scoasa in evidenta. Designerii englezi si cei inspirati de acestia mai tirziu au folosit un element inedit : picioarele mobilelor au fost sculpate in forme curbate, terminate prin forme aproape sferice, idee preluata de la artizanii chinezi. Designurile franceze inovatoare din 1750 au fost adoptate si modificate de Chippendale in modele bogat sculptate, renuntand la inscrustatii.  Elementul principal scos in evidenta de Chippendale si de cei mai multi artizani englezi era aerul de capriciu, de joaca pe care il avea stilul.    

       














 Schite de mobilier baroque englezesc, cu influiente pariziene de rococo executate in jurul anilor 1740 



IN CURIND SE VOR GASI ARTICOLE DE MOBILIER IN MAGAZINUL NOSTRU ONLINE







duminică, 28 aprilie 2013

- OGLINDA -


La inceput gindeam acest articol pornind de la intrebarea : OGLINDA - DECOR SAU NECESITATE
Doar ca stirneam poate multe polemici.Asa ca am hotarit sa sintetizez un mic istoric amintind si despre citeva simboluri.


După atestările arheologice, oglinda e un străvechi atribut al civilizației umane. Se presupune că vestita statuie "Venus din Milo" avea în mâini atributele frumuseții: un pieptene ( sau un voal ) și o oglindă. Se presupune de asemenea că Arhimede s-a folosit de niște oglinzi ca să utilizeze căldura soareluipentru a incendia flota romană, însă se consideră că acest lucru s-ar fi folosit doar ca să ii dezorienteze cu ajutorul luminii acestuia.
Totodată, celebrul Far din Alexandria folosea oglinzi uriașe ca să indice drumul spre port. Se spunea că lumina acestuia se vedea și de la 50 de km depărtare.


Primele oglinzi datează de aproximativ 5000 de ani, având ca și centru de expansiune Egiptul și China. Acestea erau din bronz sau argint șlefuit și aveau o formă ovală. Primele oglinzi de sticlă au fost obținute de către sticlarii din Murano în cursul secolului al XII-lea. Până în secolul al XVII-lea, la Venetia, era posibil să fie condamnați la moarte toți cei care divulgau secretul confecționării oglinzilor. Producția de oglinzi a rămas monopolul statului venețian, până la mijlocul secolului al XVII-lea. 




Procesul chimic de acoperire a sticlei cu argint metalic a fost descoperit în sec al XIX-lea. Până în zilele noastre multe tări au dispute în legătură cu inventatorul inițial al acestui proces. Germanul von Liebig publica în 1835 :"Când aldehida este combinată cu o soluție de azotat și este încălzită, se produce reducerea, iar ca rezultat argintul se depune pe sticlă, formând o oglindă superbă". Oglinzile optice sunt alcătuite din galiu. 


Actualele oglinzi sunt fabricate prin pulverizarea unui strat subțire de aluminiu sau aplicând un strat de argint topit pe partea inferioară a unei farfurii de sticlă într-un recipient închis ermetic.



Simbolurile oglinzii

Oglinda reflectă adevărul, sinceritatea, conținutul inimii și al conștiinței.Pe o oglindă chinezească dintr-un muzeu de la Hanai se poate citi: "Precum soarele, precum luna, precum apa, precum aurul, fii limpede și strălucitor și oglindește ceea ce se află în inima ta". Yama, suveranul indo-budist al împărăției morților, folosește pentru Judecată o oglindă a karmei. Adevărul relevat de oglindă poate fi, evident, de ordin superior: evocând oglinda magică a dinastiei Xin, Nichiren o compară cu oglinda Dharmei budiste, care arată cauza faptelor trecute. Simbol lunar și feminin, oglinda mai este în China și emblema reginei. Este semnul armoniei, al uniunii conjugale, pe când oglinda spartă înseamnă despărțire. Oglinda curată e simbol al purității și una din emblemele Fecioarei Maria. Totodată, oglinda deformată sau murdară e semnul păcatului, caricaturii, autoamăgirii și a vanității. Modalitatea de utilizare a oglinzii magice în taoism este destul de aparte, relevând natura reală a influențelor răufăcătoare. În zilele noastre se pune deasupra porții caselor o oglindă octogonală, având pe ea cele opt trigame. În Japonia, Kagami, oglinda, este un simbol al purității absolute a sufletului, al sufletului neîntinat, al reflectării de sine în propria oglindă. Datorită analogiei dintre apă și oglindă, aceasta este deseori folosită în scopuri magice. Oglinda, asemeni suprafeței de apă, este utilizată la ghicit, pentru a întreba spiritele. Răspunsul acestora la întrebările puse se înscrie prin răsfrângere pe suprafețele oglinzilor sau apelor. Procedeul de divinație se numește captromancie. Nu este necesar ca oglinda să fie din sticlă, fiind utilizate și alte suprafețe care reflectă lumina, apa, sau metalele lustruite.


PESTE 30 DE MODELE SPECIALE  ( asa cum sunt prezentate in imagini ), CU PRETURI CUPRINSE INTRE 25 si 350 EURO VOR PUTEA FI COMANDATE DE PE MAGAZINUL ONLINE





sâmbătă, 27 aprilie 2013

Amenajarile si stilurile cu influiente baroque

Iti trebuie o casa pe masura, cu un buget destinat decorarii, IMENS.Ca sa realizezi ceva impresionant.



Oare?
Apelind la un specialist, poti crea variante interesante, achizitionind piese care sa nu fie noi si reconditionindu-le sa ajungi la ceva spectaculos.Din punctul meu de vedere, este o mare calitate sa realizezi "chestii" spectaculoase folosind un buget mic.Asta si pentru ca trebuie sa fii creativ, inventiv si nu in ultimul rind informat.Si nu trebuie sa uitam ca DETALIILE FAC DIFERENTA.
Multi dintre cei dornici sa-si amenajeze un interior prefera un stil "minimalist", cazind in capcana faptului ca poti folosi un buget mic.Nimic mai fals, caci si aici, materialele, designul si executia pot fi chiar mai costisitoare decit o amenajare "clasica".Sau de ce nu putem alcatui mix-uri de zone "spectaculoase", punctate de mici detalii ( un lampadar, un set de sfesnice vechi, un scrin de-al bunicii reconditionat, un divan sau un fotoliu, niste articole din bronz sau chiar un tablou, un scaun sau o bancuta etc).


Pentru unii, mai snobi, poate fi interesant caci da impresia, dar doar impresia, de bogatie si pot sa "impinga" aceasta dorinta spre un kitsch maret.Dar este kitsch-ul lor si al designerilor de interior care nu au o personalitate puternica lasindu-se condusi doar de banii clientilor.



Pentru altii poate fi un stil de viata, avind acea 
ATITUDINE A BUNULUI GUST, 
subtilitatea alegerilor, rafinamentul "imbinarii" pieselor disparate facind sa transforme un interior banal in ceva de vis.Dar asta se cultiva si din pacate nu se cumpara, spre disperarea unora care si-au vazut buzunarele pline peste noapte ( dar ne intoarcem la prima categorie )


Sau poate mostenim un fel de a fi, "norocosii" primind o casa veche, amenajata intr-un mod elaborat si o renta viagera "indestulatoare" pentru a umbla prin lume, sa se informeze si de ce nu sa achizitioneze piese care sa completeze ceea ce exista deja.Sau doar sa cheltuie ceea ce au, vinzind piese "invechite" dar fara moarte, evaluindu-le prin prisma faptului ca sunt "de demult" iar ei au nevoie de bani ( care sa vina repede si fara prea multa munca )


IN CURIND UN MAGAZIN ONLINE IN CARE SE VOR PUTEA GASI CELE "NECESARE" INTRETINERII ACESTEI ATITUDINI.DAR DIN PACATE,  DESTINAT DOAR CELOR CU BUN GUST.


vineri, 26 aprilie 2013

Ce ne dorim, sau ce vom realiza...

...sa venim in intimpinarea tuturor celor care isi doresc obiecte frumoase, pline de mister, care sa-si completeze colectiile, sau doar sa-si decoreze interiorul cu stil.De ce nu si celor care vad aceste achizitii ( cit de impersonal suna ) ca un mod de a investi inteligent.
...sa oferim produse interesante (doar citeva ), ca sa stirnim interes pentru a vizita magazinul online.
...sa facem o caracterizare fiecarui produs, sau doar sa-i "scoatem" in evidenta calitatile ( asta ca sa devina interesant pentru dvs ).
...sa ne informam ca sa putem informa
Si sigur vom reveni cu idei noi.



 Cana de vin cu capac, realizata de mestesugari ardeleni la inceputul secolului XX.Aprox 30 cl.
Dimensiuni 30 cm x 10 cm

100 RON
Realizata din bronz, spre finalul secolului trecut, aceasta cana era folosita de nobilime pe post de "scuipatoare".
Dimensiuni:H=12cm, diametru de 8 cm

 149 RON
Set de 2 sfesnice, realizate in atelierele mestesugaresti din jurul Bucurestiului in perioada interbelica, din bronz, avind inaltimea de aprox. 20 cm

190 RON/set


Pereche de sfesnice realizate corect, cu scop decorative.
Materialul din care sunt "mestesugite" este alama, avind dimensiunile de:cel cu 3 brate H=30 cm, cel mic H=20 cm

149 RON/set



 Fotocopie dupa schita modelului, inramata, avind dimensiuni de 35cm x 27cm

59 RON
 Fotocopie dupa schita modelului, inramata, avind dimensiuni de 35cm x 27cm

59 RON

 Fotocopie dupa schita modelului, inramata, avind dimensiuni de 35cm x 27cm

59 RON

Imagine reprezentativa pentru campania de promovare a marcii in anii 1952-1954, realizata pe tabla si vopsita in cimp electrostatic
Dimensiuni:55 cm x 27 cm

49 RON

Imagine folosita in campania de promovare a marcii, initial poster de promovare a primelor sticle "contur", in Statele Unite, preluata ulterior si de companiile de marketing ale firmei pentru Europa.
Imagine imprimata pe tabla, avind dimensiuni de 55cm x 27 cm.

49 RON



Set de 3 buc cani de supa,diferite, fiecare avind imprimata reteta produsului si ingredientele necesare
Dimensiuni:diamentru 9 cm si inaltimea de 10 cm


30 RON